Bize Ulaşın
İstanbul Yeniyol Cad. No:3 Kat:3
34360 Nurol Tower
Şişli İstanbul
info@duodijital.com.tr
Kariyer & Başvuru
info@duodijital.com.tr
Ph: +90 506 744 05 34
Back

PPC Nedir, Nasıl Çalışır?

Her şekilde PPC, işletmenizi pazarlamak ve yeni müşterilere ulaşmak için harika bir yoldur, ancak kanala yeni başlayanlar için ilk başta biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Bu rehberimizde PPC nedir, PPC nasıl çalışır ve işletmenizin başarısını artırmak için onu nasıl değerlendirebilirsiniz, anlamanıza yardımcı olacağız ve farklı platformları ve nasıl çalıştıklarını açıklayacağız.

PPC Nedir?

PPC veya Türkçeleştirilmiş haliyle Tıklama Başına Maliyet, reklamverenlerin reklamlarından biri her tıklandığında bir ücret ödediği bir tür internet pazarlamacılığıdır. En basit haliyle PPC’de yalnızca reklamınız gerçekten tıklandığında reklam için ödeme yaparsınız. Bu, web sitesi ziyaretlerini organik olarak artırmanın yanı sıra, esasen sitenize yapılan ziyaretleri ‘satın alma’ yöntemidir. PPC’nin en popüler biçimlerinden biri, reklamverenlerin bir arama motorunun sponsorlu bağlantılarına reklam yerleştirmek için ödeme yapmasına olanak tanıyan arama motoru reklamcılığıdır. Bu, birisi işletme teklifleriyle alakalı bir anahtar kelime aradığında işe yarar.

PPC Terimleri ve Tanımları

PPC Nedir, Nasıl Çalışır?

Elbette her dijital pazarlama kavramında olduğu gibi PPC de birkaç önemli kısaltma ve biraz jargon olmadan adeta bir hiçtir. Ücretli reklam alanına girecekseniz bilmeniz gereken birkaç terim var. Aşağıda, bir PPC kampanyasının genişten özele doğru değişen ana unsurlarını inceledik:

Arama Motoru Pazarlaması (SEM – Search Engine Marketing): Her türlü dijital reklamcılığın amacı, bir hedef anahtar kelime için sıralanmaktır. Arama Motoru Pazarlaması (SEM), Google, Yahoo veya Bing gibi bir arama motorunda yapılan (ücretli veya ücretsiz) herhangi bir dijital pazarlama anlamına gelir. SEM, hem ücretli reklamcılığı hem de arama motoru optimizasyonunu, yani anahtar kelimeler için organik olarak sıralamayı kapsayan bir şemsiye terimdir. Tüm PPC’lerin arama motorlarında oluşmadığına dikkat etmek önemlidir – sosyal medyada da PPC reklamları vardır – Facebook Reklamları gibi.

TBM (CPC): Tıklama başına maliyet (TBM), bir reklamverenin reklamına yapılan her tıklama için ödediği tutardır. TBM, reklamınızın nereye yerleştirileceğini belirleyen bir açık artırmada teklifiniz olarak işlev görür. Tahmin edebileceğiniz gibi, daha yüksek bir teklif, daha iyi reklam yerleşimi anlamına gelir. TBM’nizi, reklamınıza yapılan tıklama başına ödemeye hazır olduğunuz maksimum fiyat üzerinden belirlersiniz. Gerçekte ödediğiniz tutar şu formüle göre belirlenir: (Rakibin Reklam Sıralaması / Kalite Puanınız) + 0,01 = Gerçek TBM. Bu denklemdeki terimleri daha yakından gözden geçirelim ki ne için ödeme yaptığınızı bilin:

  • Reklam Sıralaması (Ad Rank): Bu değer, bir reklamın arama motoru sonuç sayfasındaki konumunu belirler. Maksimum Teklif x Kalite Puanına eşittir.
  • Kalite Puanı (Quality Score): Bu, arama motorlarının tıklama oranınıza (TO) dayalı olarak reklamınıza verdiği puandır. O konumdaki reklamların ortalama TO’suna göre ölçülür.

Maksimum Teklif (Maximum Bid): Bu, reklamınıza yapılan tıklama başına ödemek istediğiniz maksimum tutardır. TBM’nizi, reklamlarınız için maksimum teklifi belirlediğiniz manuel olarak (manual) veya arama motorlarının teklifinizi hedeflerinize göre ayarlamasına olanak tanıyan geliştirilmiş (enhanced) olarak ayarlayabilirsiniz. Bu gelişmiş seçeneklerden biri, tekliflerinizi tıklamalara veya dönüşümlere göre otomatik olarak ayarlayan teklif stratejilerini içerir.

CPM (Cos per Mille): Bin gösterim başına maliyet olarak da bilinen CPM, en yaygın olarak ücretli sosyal ve görüntülü reklamlar için kullanılır. Etkileşim başına maliyet, edinme başına maliyet (EBM) gibi başka maliyet türleri de vardır.

Kampanya (Campaign): PPC reklamlarınızı oluşturmanın ilk adımı, reklam kampanyanızı belirlemektir. Kampanyanızı, reklamlarınızla iletmek istediğiniz anahtar mesaj veya tema olarak düşünebilirsiniz.

Reklam Grubu (Ad Group): Tek beden herkese uymaz, bu nedenle kampanyanızda alaka düzeyi yüksek bir dizi anahtar kelimeye dayalı bir dizi reklam oluşturmanız gerekir. Oluşturduğunuz her reklam grubu için bir TBM belirleyebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler (Keywords): Reklam grubunuzdaki her reklam, bir dizi alakalı anahtar kelimeyi veya anahtar terimi hedefleyecektir. Bu anahtar kelimeler, arama motorlarına, reklamınızın SERP’lerde hangi terimlerin veya arama sorgularının yanında görüntülenmesini istediğinizi söyler. Hangi anahtar kelimelerin en iyi performansı gösterdiğini belirledikten sonra, reklamlarınızdaki anahtar kelimeler için özel olarak bir mikro TBM belirleyebilirsiniz.

Negatif Anahtar Kelimeler (Negative Keywords): En basit haliyle negatif anahtar kelimeler, bir reklamın o terimi içeren aramalarda gösterilmesini engellemenize olanak tanır. Bu, arama terimleri raporundan elde edilen bilgilerle birleştirildiğinde büyük bir kontrol düzeyi sağlar. Reklamlarınızın benzer olabilecek ancak alakalı olmayan veya dönüşüm sağlamayan terimler için gösterilmesini durdurabileceğiniz anlamına gelir. Negatif anahtar kelimeler kullanmak, boşa harcanan bütçeyi ve alakalı olmadığı düşünülen trafiği önlemenin etkili bir yoludur.

Reklam Metni (Ad Text): Anahtar kelimeleriniz, reklam metninizi bilgilendirici kılan kilit öğelerdir. Unutmamalısınız ki Kalite Puanınız reklamınızın ne kadar alakalı olduğuna göre belirlenir; bu nedenle de reklamınızdaki metin ve bununla bağlantılı olarak açılış sayfası, hedeflediğiniz anahtar kelime terimleriyle eşleşmelidir.

Açılış Sayfası (Landing Page): Açılış sayfası, ücretli reklam stratejinizin kritik bir parçasıdır. Açılış sayfası, kullanıcıların PPC reklamınızı tıkladıklarında gidecekleri yerdir. İster özel bir web sayfası, ister ana sayfanız veya başka bir yer olsun, dönüşümleri en üst düzeye çıkarmak için bu konuda en iyi uygulamalarını takip ettiğinizden emin olmanız gerekir. Landing page kavramı hakkında daha detaylı bilgiye Landing Page Nedir yazımızdan erişebilirsiniz.

PPC, SEM ve SEO Arasındaki Fark Nedir?

Bu üç terim bazı durumlarda birbirinin yerine kullanılsa da PPC, SEM (arama motoru pazarlaması) ve SEO (arama motoru optimizasyonu) arasında elbette mikro farklar vardır. SEM, PPC’yi kapsayan, ancak yalnızca bu reklam biçimiyle sınırlı olmayan bir şemsiye terimdir. Bir arama motoru aracılığıyla bir web sitesi bulmanın ne kadar kolay olduğunu geliştirmeyi amaçlayan faaliyetlere atıfta bulunur. SEM, hem ücretli hem de ücretsiz, PPC veya organik trafiktir (SEO). PPC, arama motorları, video reklamlar (YouTube) veya görselli reklamlar (Instagram, Facebook) gibi diğer kanallarla çalışan çevrimiçi reklamcılıktır. Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sitesinin içeriğini ve yapısını arama motorları tarafından daha görünür hale getirmek için optimize etme yöntemidir. SEO, ilgili anahtar kelimeleri araştırıp kullanarak, meta verileri optimize ederek, kaliteli içerik oluşturarak ve diğer web sitelerinden bağlantılar kazanarak yapılır. SEO’nun amacı, bir web sitesinin organik, yani tamamen ücretsiz bir şekilde arama motoru sıralamalarını iyileştirmek ve organik arama sonuçları aracılığıyla web sitesine trafik çekmektir.

PPC Nasıl Çalışır?

PPC Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir pazarlama kanalı olarak PPC, en yaygın olanı Google Ads olmak üzere bir dizi farklı reklam platformunu kapsar. Bu platformların her birinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı reklam biçimleri bulunur:

  • Arama Reklamları
  • Alışveriş Reklamları
  • Görüntülü Reklamlar
  • Video Reklamlar
  • Gmail Reklamları

En yaygın olarak, işletmeler en geniş potansiyel müşteri kitlesine erişim sağlaması gibi basit bir nedenden dolayı Google Ads’de PPC pazarlamasına başlar. Ancak platform ve reklam biçiminden bağımsız olarak PPC’nin çalışma şekli büyük ölçüde değişmeden kalır ve oldukça basit bir işlemdir:

  1. Platform ile bir reklam hesabına kaydolun.
  2. Reklam kampanyaları oluşturun ve anahtar kelimeler veya kitleler vb. ekleyerek doğru hedeflemeyi seçin.
  3. Her tıklama için ödemek istediğiniz maksimum maliyeti belirleyin.
  4. Reklamınız, aynı anahtar kelimeler için teklif veren diğer reklamverenlerle birlikte bir açık artırmaya girer.
  5. Açık artırma, reklamların gösterilme sırasını belirler.
  6. Birisi reklamınıza tıkladığında ödeme yaparsınız.

PPC reklam kampanyası oluşturmak aslında oldukça basit ve kavraması kolaydır ve farklı reklam biçimleriyle birlikte örnek olarak kullanılabilecek diğer teklif verme stratejileri arasında farklılıklar olsa da, ana ilkeler genellikle değişmeden kalır. Bununla birlikte açık artırmanın nasıl çalıştığına dair de bir göz atmak gerekir, çünkü bu genellikle PPC’ye başlayanlar için en kafa karıştırıcı kısımdır. Bir kullanıcı arama yaptığında aşağıdakileri içeren faktörleri belirlemek için kullanılan bir reklam açık artırması gerçekleşir:

  • Bir reklam hesabının açık artırmaya girmeye uygunluğu
  • Sonuç sayfalarındaki reklam alanında uygun reklamların görüneceği sıra
  • Reklamları gösterilen reklamverenlerin her birine bir tıklamanın ne kadara mal olacağı

Bir açık artırmadaki en önemli etken, bir reklamverenin reklam hesabında belirli bir anahtar kelime veya reklam grubu için belirlediği maksimum TBM’dir. Ancak bu, gerçekte ne kadar ödeyecekleri anlamına gelmez, sadece maksimum tutardır. Diğer etken, bir reklamın beklenen TO’su (tıklama oranı), bir reklamın aranan sorguyla alaka düzeyi ve reklamın trafik göndereceği açılış sayfasının deneyimidir.

PPC Neden Önemlidir?

PPC bir pazarlama gideri değil, bir varlık olarak düşünülmelidir. PPC, aşağıdakiler de dahil olmak üzere SEO veya sosyal medyada bulunmayan çeşitli avantajlar sunar:

  • Hızlı sonuçlar: PPC reklamcılığı, bir web sitesine neredeyse anında trafik çekebilirken, SEO’nun sonuçları göstermesi zaman alabilir. Platformlar genellikle reklamları aynı gün onaylar ve neredeyse anında maksimum gösterim sağlar. Bu, Google arama yoluyla bir metin reklamı, Instagram aracılığıyla bir görsel reklamı, hatta YouTube’da öne çıkan bir video olabilir. Farklı formatlarda birden fazla platform kullanmak markanızın görünürlüğünü arttırabilir.
  • Hedef kitleye ulaşma: PPC reklamcılığı, pazarlamacıların doğru kitleye ulaşmaya yardımcı olan belirli demografik bilgileri, ilgi alanlarını ve konumu hedeflemesine olanak tanır. Hatta bireyleri davranışlarına ve ilgi alanlarına göre hedefleyebilirsiniz; Facebook gibi sosyal medya siteleri, reklamınızı satışa dönüşmesi muhtemel olan gruba ulaştırmanıza yardımcı olabilir.
  • Ölçülebilir: PPC reklamcılığı ölçülebilir sonuçlar sağlar. Pazarlamacıların dönüşümleri, yatırım getirisini (ROI) ve diğer temel performans göstergelerini (KPI’lar) izlemesine olanak tanır.
  • Uygun maliyetli: Pazarlamacılar yalnızca bir kullanıcı reklamlarına tıkladığında ödeme yaptıklarından ve kampanyaları için bir bütçe belirleyebildiklerinden PPC reklamcılığı, televizyon veya basılı reklamlar gibi geleneksel reklamcılık yöntemlerinden daha uygun maliyetli olabilir.
  • Marka bilinci oluşturma: PPC reklamcılığı, marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Kullanıcılar reklama tıklamasalar bile reklamı görebilir ve markayı hatırlayabilirler.
  • Tamamlayıcı SEO: PPC, SEO çabalarını desteklemek için kullanılabilir. SEO, organik trafiği artırmaya odaklanırken PPC, SEO çalışmaları devam ederken bir web sitesine anında trafik çekmek için kullanılabilir.
  • Hedeflerin takibi: Google Analytics gibi araçlar, hedeflerinizi izlemenize yardımcı olabilir. Reklamlarınızın nasıl performans gösterdiğini gerçek zamanlı olarak görebilir ve hedeflerinize daha verimli şekilde ulaşmak için yapılması gerekenlere karar verebilirsiniz.
  • İtibar yönetimi: PPC, bir itibar olayıyla eşleşen anahtar kelimelere teklif vermek için kullanılabilir ve konuyu doğrudan ele alan bir açılış sayfasına yönlendirilir, böylece anlatıyı anında ve profesyonel bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Genel olarak PPC reklamcılığı, hedeflenen bir kitleye ulaşmak, olası lead’ler ve satışlar oluşturmak ve nihayetinde marka bilinirliğini artırmak için uygun maliyetli ve ölçülebilir bir yol sunar.

Bir PPC Kampanyası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeli?

PPC Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir PPC kampanyası planlarken atmanız gereken birkaç önemli adım vardır:

  • Hedef kitlenizi tanımlayın: Reklamlarınızla ulaşmak istediğiniz kişilerin yaşları, cinsiyetleri, konumları, ilgi alanları ve daha fazlası dahil olmak üzere demografik özelliklerini belirleyin.
  • Net hedefler belirleyin: Web sitesi trafiğini artırmak, çevrimiçi satışları artırmak veya potansiyel müşteriler oluşturmak gibi, PPC kampanyanızla neyi başarmak istediğinize karar verin.
  • Anahtar kelimeleri araştırın: Hedef kitlenizin aradığı terimleri ve kelime öbeklerini belirlemek için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın ve bunları reklam metninize ve web sitesi içeriğinize ekleyin.
  • Etkileyici reklam metinleri oluşturun: Reklamlarınızda insanları web sitenize tıklamaya teşvik edecek dikkat çekici başlıklar ve açıklamalar kullanın.
  • Doğru reklam platformlarını seçin: Google Ads, Microsoft Advertising, Meta Ads (Facebook ve Instagram için) vb. gibi hangi platformlarda reklam vermek istediğinize karar verin.
  • Kampanyanızı izleyin ve optimize edin: Reklamlarınızın performansını izleyin ve kampanyanızı optimize etmek ve hedeflerinize ulaşmak için gereken ayarlamaları yapın.
  • Farklı reklam biçimlerini ve hedefleme seçeneklerini test edin: Kampanyanız için neyin en iyi olduğunu görmek için farklı reklam biçimlerini (metin, görsel ve video gibi) deneyin ve farklı hedefleme alternatiflerini denemekten çekinmeyin.
  • Bir bütçe belirleyin: Kampanyanız için ne kadar harcamak istediğinize karar verin ve bütçenize bağlı kaldığınızdan emin olun.

PPC Reklam Çeşitleri Nelerdir?

Arama (Search): Arama başına tıklama maliyetli reklamlar, en popüler PPC reklam türüdür. Bir kullanıcı bir arama motoruna belirli bir sorgu (anahtar kelime veya kelime öbeği) girdiğinde arama motoru sonuç sayfalarının üst kısmında bir arama reklamı görünür. Bu reklamlar genellikle metin tabanlıdır ve kullanıcının aramasıyla son derece alakalı olacak şekilde tasarlanmıştır. Reklamverenler genellikle bir kullanıcı reklamlarından birine her tıkladığında ödeme yapar. Arama reklamları, işletmelerin ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmanın ve web sitelerine trafik çekmenin en popüler yoludur.

Display: Görüntülü reklamlar, yani Display Ads, web sitelerinde, uygulamalarda ve diğer dijital platformlarda genellikle bir başlık veya başka bir grafik biçiminde görünen bir reklam türüdür. Görüntülü reklamlar, görsel olarak çekici olacak şekilde tasarlanmıştır ve resimler, videolar ve etkileşimli öğeler gibi çeşitli medyaları içerebilir. Görüntülü reklamlar genellikle marka bilincini artırmak, ürün veya hizmetleri tanıtmak veya bir web sitesine trafik çekmek için kullanılır. Görüntülü reklamlar genellikle gösterim başı maliyet (CPI – Cost Per Impression) veya bin gösterim başı maliyet (CPM) esasına göre satın alınır. Bu, reklamverenin reklamın belirli sayıda görüntülendiği her sefer için ödeme yaptığı anlamına gelir.

Video: Bir video reklam ürününüzü, hizmetinizi veya markanızı tanıtmak için video içeriği kullanır. Bu reklamlar, sosyal medya ya da YouTube gibi akış hizmetleri ve web siteleri dahil olmak üzere çeşitli platformlarda görünebilir. YouTube’daki video reklamlar videodan önce, videonun ortasında veya videodan sonra gösterilebilir, yani bir videodan önce, video sırasında veya sonra izleyici karşısına çıkabilirler. Video reklamlar atlanabilir veya atlanamaz olabilir. Bu PCC reklam türü genellikle etkileşimlidir ve harekete geçirici mesajlar, bağlantılar ve benzeri tıklanabilir öğeler içerir. Genellikle görüntüleme başına maliyet (CPV – Cost Per View) veya tıklama başına maliyet (TBM) esasına göre satın alınırlar. Reklamveren, reklam her görüntülendiğinde veya tıklandığında ödeme yapar.

Remarketing: Yeniden pazarlama, işletmelerin daha önce web siteleri veya mobil uygulamalarıyla etkileşime girmiş kullanıcılara reklam göstermesine olanak tanıyan bir reklam biçimidir. Yeniden pazarlama reklamları, genellikle kullanıcılara diğer web sitelerinde gezinirken veya mobil uygulamaları kullanırken gösterilir ve kullanıcıya işletmeyi hatırlatmak ve onları web sitesine veya uygulamaya geri dönmeye teşvik etmek için tasarlanmıştır. Yeniden pazarlama reklamları, görüntülü reklamlar, arama ağı reklamları, video reklamları ve sosyal medya reklamları gibi çeşitli biçimlerde yayınlanabilir. Genellikle tıklama başı maliyet (TBM) veya bin gösterim başı maliyet (CPM) temelinde satın alınırlar. Yeniden pazarlama kampanyaları, yüksek oranda hedeflenmiştir ve dönüşümleri ve satışları artırmada etkilidir. Kullanıcıların bir web sitesindeki veya mobil uygulamadaki davranışlarını izleyerek ve ardından bu verileri, onlar başka web sitelerinde gezinirken veya başka uygulamaları kullanırken hedeflenmiş reklamlar göstermek üzere çalışırlar. Bu, kullanıcının tarayıcısına veya cihazına bir tanımlama bilgisi veya piksel yerleştirilerek yapılır.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Kullanılmasını istemiyorsanız cookie’leri silebilir veya engelleyebilirsiniz. Gizlilik Politikası